En blogg om målning, stickning och andra roliga saker man kan göra med sina händer...

En blogg om målning, stickning, virkning och lite allt möjligt kul....

tisdag 30 april 2013

Symöte: Dockan Daisy

i dag fyller en kompis dotter tre år och i helgen var vi där och då passade vi på att ge en present. Jag hade köpt en docka och under veckan virkade och stickade jag kläder till henne. Jag stickade en tröja i samma garn och mönster som i min stortröja (se min tröja här)
sen virkade jag en liten väska och en liten solhatt. mer hann jag inte så fick duga.



Dockan Daisy tyckte jag såg ut som en Ebba men när flickan frågade vad dockan heter och jag sa Ebba sa hon Nej! Då kom jag på Daisy och det verkade hon acceptera, hon sa varken Bu eller Bä.. så får se nästa gång jag kommer dit om hon fått nytt namn eller får behålla Daisy..
Namnet Daisy kom jag på pga att jag ibland utropar hoppsan Daisie på jobbet när någon trillar eller liknande. Jag utropar det utan att tänka och en kille tycker det är jättekul och skrattar och säger Daisy Daisy =)



Väskan och hatten har jag frivirkat. Lättare att virka och forma efter dockan tycker jag.

Dockan blev väldigt populär, hon bar runt på dockan hela helgen och hon kramade den och dansade med den och den fick följa med ut. Va kul att hon gillade den men så var den oxå hennes favo färg, rosa!! =)



För mer inspiration besök husmorsskolans symöte!!


Ha en go Valborg!!
/Trixi

söndag 28 april 2013

Fotoutmaning: Skräp

När jag såg temat för denna veckas utmaning så kom jag dirket å tönk på en bild som jag tog när snön fortfarande var kvar, inte för så längesen med andra ord. å eftersom jag inte använder bilder så tänkte jag att jag ska visa upp den nu.. den passar ju så bra in på temat skräp =)



Vi är oxå med i skräpplockarveckan och när man får upp ögonen så ser man hur mkt skräp som verkligen ligger överallt..

bra tema tycker jag..

fler skräpbilder hittar ni hos: http://edithochjag.blogspot.se



/Trixi

fredag 26 april 2013

knappen

idag sydde jag i en knapp i en liten väska.. hur liten väskan är kommer ni få se på tisdagens symöte. hihi.. det jag vill visa idag är hur man kan sy i knappar på olika sätt.
Idag blev det ett kryss.. det tycker jag blev väldigt fint.



Sen har jag sytt i som en fyrkant och när man använder en annan färg på tråder så blir det en cool effekt i en "vanlig" knapp.



/Trixi

tisdag 23 april 2013

Ullkofta med broderi

En till kofta klar. Den har varit klar ett tag men det kändes som nått fattades. Så jag tog en bild å la upp på face på sidan virkcafe online å fick många bra tips. Ett tips var att brodera på det virkade.
Jag är inte bra på att brodera så mitt första försök blev en katastrof. jag hade tagit samma färg som till knapparna samma nyanser men tråden va en tunn symaskinstråd så man såg knappt kryssen på det tjocka virkade ullen.
så jag valde att brodera över tråden med ett tjockare bomullsgarn å då blev det andra rosa nyanser men det blev fint iaf.
koftan är virkad i eko baby ull från m&k och gjort efter mönstret Estelle som jag har gjort efter tidigare. ett lätt och fint mönster på virkad kofta som jag rekommenderar. Mönstret hittar ni: Hos: mestvirkat



Gick inte vända på bilden å ja orka inte krångla mer.. det ser ut som de kommit en fläck på koftan men tror blixten gjorde att den blev mörkare så... såg ingen fläck på koftan iaf.. det mörka på koftan ör mörkbrunt å inte redigt så mörkt som på bilderna. orka inte ta fina bilder så tog två på golvet bara fr å kunna visa upp den idag.

kan berätta lite om vad jag sysslar med just nu.. i fredags började jag med ett stort projekt, en kofta uppifrån och ner som jag inte har nått mönster till, eller jag har 3 olika mönster som jag satt ihop pga att jag inte hittat ett passande mönster så som jag ville ha den. den kommer säkert bli klar till hösten =P gjort halva oket nu iaf så en bit på väg.
sen kom ja på att en kompis otter fyller på till helgen å vi ska dit så igår la jag upp för en minikofta till en docka som jag har köpt till henne.. om ja hinner ska ja göra lite mer kläder till dockan, mössa halsduk, vöska kanske.. får se.. blev lite sugen på å virka kakor till henne eftersom hennes mammas stora intresse är just bakning.. men löär nog inte hinna så mkt för denna veckan ör det full fart med förelösning, p-möte (ikväll) och stickcafe på tors.. då hinner ja handarbeta lite iaf.. minikläderna tänkte ja hinna på bussen... kanske hinner nån kaka med om ja har tur =)


vad alla andra pysslat med kan ni som vanligt se hos http://husmorsskolan.blogspot.se


ha en go dag och kväll!!
/Trixi

torsdag 18 april 2013

i sagans värld

ibland blir man glad när något dyker upp på oväntade ställen... iofs inte jätteoväntat ställe men iaf..
idag när jag läste böcker på jobbet så läste jag två stycket å båda innehöll garn och stickor och stickning. Bä bä vita lamm bilden har jag ju sett förr men den andra boken var helt ny. Lite kul för man kan prata med barnen om garnnystan och sånt och de kan få ta del av mitt intresse. =)

minns inte vad andra boken heter..



nu ska ja se om ja kan avsluta lite projekt som har sista touchen kvar så som vilka knappar ja ska välja å om ja ska brodera eller ej osv.. lite småpill men vill bli klar innan ja påbörjar nått nytt..
vet dock inte vad nästa projekt blir, hum... mkt ja vill göra men inget som är extra sug efter..
så blir spännande å se vad ja väljer till slut..

/Trixi

tisdag 16 april 2013

Symöte: tvärstickad kofta och trixad hjälmmössa

det där med trixad hjälmmössa kan jag förklara först haha..
Jag köpte en bok på tradera för en vecka sen och började samma dag som jag fick hem den att sticka en hjälmmössa. Jag ville anv samma garn som till koftan men så klart stämde inte det ihop med garnet i mönstret. inga mått på mössan fanns så jag försökte lista ut hur stor den skulle bli. jag började att gå ner i stickstorlek och när jag stickade fick jag rätt stickfastighet på längden men inte på höjden (antar jag, eftersom jag aldrig orkar sticka en fyrkantig provlapp hihi) men jag började sticka å när jag hade kommit 8 cm å har ganska mkt kvar på första fliken så bestämmer jag mig för å räkna i cm ist. jag börjar höra runt å leta runt hur stort ett babyhuvud är. nånstans läste jag 36-40 cm. enda svaret jag hitta så jag räknade 40/5=8 å mittflickarna är hälften av en flik så fick bli 4 cm var mittflickarna räkna ja ihop som en när jag räkna ut 5,an =) så varje stor flick blev 8 cm innan jag bytte riktning. hänger ni inte med så skitsam, vill skriva ner ifall jag glömmer bort å vill göra en sån senare i livet.
iaf räkna ja på det jag stickat å att göra mössan 40 cm i omkretsen. det som jag inte räknat var bredden utan fortsatte med 32 maskor. tänkte testa mig fram när den var klar.
nu kommer vi till trixandet....
jag mätte min dockas huvud som är 38cm.. så rätt lik en nyfödd i storlek tänkte jag. så han är min testmodell. jag upptäckte att omkretsen blev ganska bra trotts att den är väldigt töjbar. MEN höjden när mössan satt på blev inte bra, en va väldigt hög eller åkte ner över ögonen. så jag valde att inte sy ihop toppen på mössan utan knyta ihop den till en liten tofsvariant. sen blev faktiskt snygg så.
kolla bara...

enda som jag har kvar är knytband men vet inte än vilken färg eller så gör jag bara samma grå som i mössan. lutar åt det. boken heter Sticka till babyn av Nina Sagulin

sen en väääldigt smart grej med denna mössan är att den kan man ha väldigt länge, eftersom mössan är så stor å töjbar så kan man ta upp knytningen på toppen och sy ihop så räcker mössan många månader.

nu till koftan.. också en kul historia.. jag har ett mönster som jag sparat ganska länge som heter nått i stil med lättstickad kofta eller nått.. när jag väl hade satt mig ner hade stickor garn å allt klart å började läsa så förstod jag ingenting. visst jag är inte så bra på att följa mönster men det var grekiska just då.. haha tom en van stickare (svärfars sambo) hängd e inte med på mönstret, de va här när jag skulle börjat på den.

va gör Trixi då? byter å gör ett annat mönster? näpp Trixi sätter sig med papper å penna å klurar ut en egen lösning på en tvärstickad kofta å den blev rätt bra. Jag hade mått efter att ha mätt en annan kofta i stl 62 så utgick efter dom måtten. fick riva upp när jag stickat halva för den blev för stor å inte bra enligt mig så bättre gör om gör rätt.
blev nöjd med den. blir nog fler tvärstickade men ska nog klura ut nått mönster nästa gång.. rätstickning blir tråkigt i längden.

här kommer lite bilder på koftan å modell är Oskar som hängt med mig sen jag själv låg i vagnen. folk trodde min mor hade fått tvillingar hihi...

Garnet är mitt favogarn som heter Freedom Gorgeous ett mjukt härligt bambugarn.  


För mer inspiration besök Maja på husmorsskolan


ha en go vårig dag och kväll!!
/Trixi

söndag 14 april 2013

Fotoutmaning: Metall

Dagens utmaning är metall.. jag gick å klurade hela veckan och hela tiden återkom jag till våra nya fina dörrhandtag som vi satte upp för nån månad sen när vi renoverade övervåningen. tänk va nya dörrhandtag kan göra mkt.. iofs nya dörrar också =)
vet inte om dörrarna är i metall eller nån annan sorts material jag är inte så kunnig i sånt men e ser ut som metall så de fick bli mitt bidrag idag.
Jag tycker om att fånga en enkel grej å se på den på ett annat sätt genom kameran, få fram det estetiska å konstnärliga i det vardagliga. så att leka med kameran mot dörren medans sambon tittade konstigt på mig (haha) va en stor glädje.


fler metallbilder hittar ni hos: http://edithochjag.blogspot.se/


ha en go söndag å förhoppningsvis är våren här för å stanna nu.. =)
/Trixi

lördag 13 april 2013

foppatoffel

jag läste ett tips om att man kunde få bort katt och hundhår lätt från soffan.. eftersom jag har två långhåriga innekatter så förstår ni nog hur mkt hår som fastnar ÖVERALLT!!!!
på möbler, kläder, i munnen ja överallt.
å foppatofflor har jag aldrig gillat, några av barnen har såna på jobbet å de bara ramlar och får inget bra fäste när de springer och de åker snabbt av för barnen tycker det är skönare att springa barfota på kalla golv än i foppatofflor. jag tycker de är fula också...
men så läste jag detta husmorstipset:

"Bästa sättet att få bort katt/hundhår i soffan är att trä en foppa-toffel på handen och dra framåt/utåt. Den statiska elektricitet som bildas gör att precis ALLA hårstrån följer med. Det funkar bäst i en tygsoffa, men även i skinnsoffan blir det ett bra resultat. Äntligen har jag fått användning av en i övrigt fruktanvärt ful doja"

kanske värt å skaffa en foppa toffel å testa =P
underlättar kanske städningen.

nån som testat? funkar det?

/Trixi

Beatles

jag borde försöka lära mig sticka på engelska.. men eftersom jag är kass på engelska har jag inte vågat eller orkat ge mig i kast med det där... men efter å sett denna så måste jag tänka om... hihi.. nångång vill jag göra denna.. SUPERCOOL ju...
mönstret hittar ni Här ----> http://www.crochettoday.com/crochet-patterns/fab-four-amigurumi

sen vill ja göra kiss och mötley crue å tänk er slash som amugurumi... åhhhh jag hade ju gjort alla grymma band tills jag inte fått plats med fler hihi.. åhhhh vill vill vill =)
ti9lls dess får ja drömma å titta på denna bild =)

/Trixi

fredag 12 april 2013

sticka till babyn

i söndags kolla jag runt på tradera å fann en bok för bara 28 kr.. jag hade gått å småkollat lite på boken på bokrean å då kosta den 99kr vilket också va billigt men jag velar alltid när det gäller pengar, smålänska som jag är. hade jag känt att det fanns massa i boken som jag ville göra så hade jag köpt den då men var bara nått eller några få som jag ev kanske kommer göra. men när jag hitta den på "köp nu" för 28 å sen frakt så ca 70 kr för boken så slog jag till.
å redan samma ag som jag fick hem den började jag sticka en mössa ur den.
å finns några grejer som jag ev kommer göra men denna mössan blir det fler av, avslutade första ikväll å kanske lägger upp för andra... hihi får se...

boken heter Sticka till babyn.
 
 
Mössan får ni se på tisdag.. blev en trixi variant haha..
 
 
/Trixi

tisdag 9 april 2013

symöte: en till skallra

efter uggleskallran och grodskallran fick jag sån skallralust hihi så blev en kyckling också inför påsk.. men jag tycker den ser mer ut som en anka.. Den ska läggas i ge bort högen men innan den ges bort ska den få en liten halsduk som jag kommer virka och sy fast... eller kanske sticka en så blir det kontrast mot virkade kroppen.. men måste ju se om de blir en liten kille eller tjej som pluppar ut först å de är först i sommar så ett tag kvar..
så visar bild på min "nakna" anka nu...


mönster hittar ni:
 eget påhitt men inspirerad av
 http://sveaspunkt.blogspot.se/2013/03/virkad-uggleskallra-med-monster.html?m=1

min uggla och groda hittar ni:
http://trixiyo.blogspot.se/2013/03/symote-uggla-och-groda-skallror.html?m=0

mer inspiration hos husmorsskolans symöte hittar ni:
http://husmorsskolan.blogspot.se/?m=1


ha en go tisdag!!!
/Trixi

tisdag 2 april 2013

symöte: blommor

idag kommer jag bara visa upp några blommor som jag gjorde inför en tävling med tema påsk men valde att göra annat till tävlingen. gjorde i påskfärger. en blomma sydde jag på en halsduk och en blomma har jag använt som dekoration på ett paket. man kan använda blommor till mycket.
Detta mönstret är enkelt och kul litet miniprojekt.
klicka dig till mönstret här!!




Jag har knappt handarbetat nått i påsk.. nått varv bara och satt hela påskaftonkvällen med att trassla upp ett nystan, evighetsjobb =P
står lite still på skapandet just nu menmen är ju så att inspirationen går i vågor, just nu är jag i en dal och för 2 v sen var jag på en topp.


har ni handarbetat nått i påsk? kolla in symötet så får vi se! HÄR!!!


/Trixi